Affiliates – hur det hela började

Idag är affiliatemarknadsföring ett av de mest anammade verktygen på den digitala scenen när det kommer till att förmedla annonser och generera synlighet. Att använda sig av affiliates som en del av ett företags marknadsföringsplan tog sin början i samband med internetfenomenets entré i hushållen.

Internet öppnade dörrar

När internet tog samhället med storm på 90-talet uppkom nya möjligheter för företag att synas för den större massan. I början var det många som förstod att internet skulle kunna bli en betydande plattform när det kommer till reklam, men det var långt ifrån skrivet i sten hur det skulle visa sig i praktiken. Internet var ju en öppnad dörr till en helt ny typ av marknad som inte längre var bestämd utifrån det geografiska läget. Inom e-handeln kunde helt plötsligt aktörer förvänta sig potentiella kunder från hela landet och i vissa fall även från mer distansierade platser än så. Hela den nya innebörden internet var för försäljning och företagande fick också marknadsförare att spinna vidare på möjligheterna att tjäna pengar på digital annonsering. Hur skulle digitala annonser kunna generera intäkter till alla parter? Avsändare, förmedlare och slutkonsument. Resultatet av de innovativa marknadsförarnas brainstorming blev affiliates – en slags digitala återförsäljare.

Specialiserad marknadsföringsnisch

I takt med att ideerna kring hur digital annonsering skulle gynna alla inkluderade parter tog sig form började också specialiserade byråer startas upp inom affiliatebranschen. Kring millenieskiftet var marknadens första affiliatenätverk ett faktum och nu kunde både stora- och mindre e-handelsaktörer ta del av tjänsten. Commission Junction och Clickbank var två av de första företagen att erbjuda förmedlare/affiliates och annonsörer en gemensam nätverksplattform.

Idag fungerar hela processen ytterst smidigt oavsett du är annonsör eller affiliate hos ett nätverk. Annonsören skapar ett affilaiteprogram hos nätverket där provisionsintäkter samt villkor går att hitta. Programmet blir synligt för nätverkets affiliates som kan ansluta sig för att länka till det material annonsören har med i affiliateprogrammet. Det kan exempelvis vara banners, textlänkar eller mer redaktionellt innehåll på affiliaters webbplats.